Ashtanga yoga

Ashtanga yoga - statične vježbe yoga

Ashtanga yoga nastala je u dvadesetom stoljeću te se naziva tzv. modernom yogom, jer je nešto dinamičnija od „običnih“ statičnih vježbi ostalih oblika yoge. Svrha Ashtanga yoge jest naučiti i shvatiti važnost pravilnog disanja te izvođenja položaja (asana).

U doslovnom prijevodu Ashtanga yoga odnosi se na osam krakova:

1.Yama (moralni kodeks)

2. Niyama (samoproučavanje)

3. Asana (položaji)

4. Pranayama (kontrola daha i vitalne energije)

5. Pratyahara (kontrola osjeta)

6. Dharana (koncentracija)

7. Dhyana (meditacija)

8. Samadhi (kontemplacija)

Yama, Niyama, asana i pranayama predstavljaju vanjske vježbe čišćenja. Najjednostavnije su asane, stoga se najprije treba krenuti s vježbanje yoga položaja, a zatim s preostala tri „kraka“. S obzirom na to da su svi „krakovi“ Ashtanga yoge povezani u jednu cjelinu, polako treba obraćati pažnju i na njih, kako biste ostvarili najveće prednosti obog oblika vježbanja.

Sustav Ashtanga yoge sastoji se od tri serije asana

1.            Yoga Chikitsa

2.            Nadi Shodana

3.            Sthira Bhaga

Ashtanga yoga slijedi nekoliko položaja iz Hatha yoge. Ovaj „stil“ yoge započinje Surya Namaskarom ili Pozdravom sunca, a zatim slijedi šest stojećih poza.

Predivna Ashtanaga Yoga

Prednosti Ashtanga yoge

Poput ostalih oblika yoga, Ashtanga yoga povezana je s disanjem i pomaže kod samoizlječenja. Vježbanje yoge pomlađuje i uravnotežuje tijelo i um. O ostalim prednostima Ashtanga yoge pročitajte u nastavku teksta.

Fizička snaga: Ashtanga yoga usredotočuje se na fizičku snagu i trening mišića. Ashtanga ne djeluje isključivo na smirivanje uma već je usredotočena i na snagu tijela. Prakticiranje ovog oblika yoga pomaže u toniranju mišića. Osim toga, idealan je i u slučaju kontroliranja tjelesne težine, povećavanja fleksibilnosti ili izdržljivosti.

Mentalno iscjeljivanje: svi znamo da se yoga ne odnosi samo na tjelesnu kondiciju već i na um i dušu. Vježbanje Ashtanga yoge pomoći će vam s raznim mentalnim „problemima“ kao što su stres, napetost i sl. Ona otvara vaš um, omogućava vam da shvatite važnost „mentalnog pomlađivanja“. Ashtanga yoga također pomaže ljudima koji pate od bilo kakvih problema koji uključuju glavu i mozak. Primjerice, zbog napetosti uslijed stresnih situacija ljudi pate od bolova u leđima i sl. Ovdje se kao idealno rješenje savjetuje Ashtanga yoga.

Duhovnost: kao što smo ranije spomenuli, Ashtanga yoga radi na duhovnom iscjeljivanju. Ona promiče otvorenost duše, a to je sjajan način da se povežete sa svojim unutarnjim jastvom. Pomoći će vam da se ponovno „zaljubite“ i da se bolje razumijete. Vježbanje Ashtanga yoge također donosi pozitivu u svijet oko vas. Osjećat ćete se energičnije i sretnije. Prednosti Ashtanga yoge zaista su beskrajne, a namijenjene su buđenju svjesnosti o sebi.

Emocionalnost: emocionalne prednosti Ashtanga yoge sastoje se od kontrole i uravnoteženja emocija. Većina ljudskih patnji „uzrokovana“ je osjećajima. Primjerice, slomljena srca i osjećaji tuge mogu dovesti do mentalnih bolesti, a ponekad mogu utjecati i na vaše tijelo. U ovakvim je slučajevima potrebna ravnoteža između osjećaja i emocija, a to ćete postići prakticiranjem Ashtanga yoge.

Ostale prednosti Ashtanga yoge odnose se na

  • otvaranje uma za nove stvari
  • jačanje samopouzdanja
  • bolja interakcija s ljudima koji vas okružuju Ashtanga yoga predstavlja sreću, unutarnji mir, disciplinu, odanost i svjesnost o sebi. Proradite na ovom obliku fizičkog i duhovnog vježbanja te uzmite najviše što vam život pruža.