Joga kod kuće

svijet joge - vježbanje kod kuće

Disciplina je zasigurno ključ uspjeha prakticiranja joge kod kuće. Mnogi ljudi svakodnevno par minuta prakticiraju jogu jer im se to pokazalo kao puno korisnije od jednog iscrpnog sata joge tjedno.

Brojna istraživanja potvrdila su da male doze svakodnevnog treninga, ne samo joge, izuzetno povoljno utječu na zdravlje te smanjuju mnoge zdravstvene, fizičke i psihičke boljke.

Za kućno prakticiranje joge neće vam trebati puno ulaganja, dovoljan vam je obična prostirka i ugodna, pamučna odjeća.

Ako ste se odlučili za jogu od kuće preporučamo vam najpopularniji i najlakši smjer hatha yogu Stil koji se preporučuje svim početnicima, jer se svodi samo na fizičku kondiciju.

Odlučite se za rutinu i stvorite novu naviku. Inspiraciju potražite kroz mnoge dostupne kanale poput:

 • Joga aplikacija
 • Youtube vođenih joga videa
 • Slikovnih prikaza poza putem Google-a
 • Sami napišite vježbe i njihov redoslijed

Dakle opcije su mnogobrojne na vama je da krenete u odabranom smjeru i uživate u rezultatima.

Smjernice za prakticiranje joge kod kuće:

svijet joge - prostirka za jogu
 • Vježbajte na prazan želudac ili par sati nakon jela

Ovo nije neka novost, međutim doista je važno naglasiti koliko je bitno imati osjećaj lakoće za vrijeme vježbanja.

 • Vježbajte u udobnoj odjeći

Nitko vas ne vidi, sami ste ili možda u odabranom društvu, nema umjetnih društvenih normi koje morate ispuniti, nabacite na sebe običnu majicu i stru trenerku te uživajte u fokusu na pokret.

svijet joge- joga za jedno
 • Isključite telefon!

Tih par minuta doista poklonite sebi, poslovni i život na društvenim mrežama ostavite po strani. Pažnju usmjerite na sebe i na osjećaj tijela u prostoru.

svijet joge - joga za početnike kod kuće
 • Vježbajte bosi – imat će te bolje uporište i balans
 • Pronađite mjesto i vrijeme

Razmislite koje vrijeme vam najviše odgovara za potpunu predanost, osobno preferiram rano jutro, kada svijet još spava, a tišina prevladava. Čak je mislima i telefonu prerano, a možda ste noćni tip koji voli prije spavanja rasteretiti um i mirno utonuti u san. Prostor je također bitan, ne toliko GDJE ćete odraditi trening već gdje se najbolje osjećate.

svijet joge - kako smanjiti stres
 • Odredite svoj cilj

Kod joge nema formula jer je izuzetno individualno nastrojena. To je najveća prednost vježbanja kod kuće, sami određujete tempo, broj ponavljanja, period zadržavanja u pozi-sve prema vlastitom osjećaju. Svakako imajte svoj osobni cilj, bolje zdravstveno stanje, bolji fizički izgled, bolja pokretljivost ili bolji balans, doista sami birate. Ne zaboravite biti fleksibilni u postavljanju cilja jer kako vrijeme bude odmicalo, a rezultati rasli zasigurno će te mijenjati svoje afinitete.

 • Vodite dnevnik/raspored

Iako nije preporučljivo stavljati jogu pod obavezu jer je ona spontani proces ipak nije loše vodite nekakve zabilješke progresa.U konačnici će vam taj dnevnik biti veliki motivator kada prvi puta osjetite progres pa usporedite zapise početnih koraka i trenutnog stanja.

svijet joge - joga poze za jednu osobu
 • Pažljivo sa novim položajima

Na početku će te odabrati par poza koje će te kroz praksu usavršiti. Neminovno će te poželjeti proširiti vidike. Pazite samo da vas ne ponese ushit savladanih poza pa da preforsirate tijelo u novima. Svaka nova poza zahtjeva trud i progres i vašu puno pažnju.

svijet joge - kako meditirati
 • Meditirajte

Dah je osnova joge. Kao i prakticiranje meditacije. Jednostavno se stapaju jedno s drugim. Da bi u potpunosti prakticirali jogu toplo preporučamo uvođenje meditacije u dnevnu rutinu. Kroz nju i prakticiranje udaha i izdaha lako ćete doći do povezivanja sa sadašnjim trenutkom te jasnim fokusom na trening.

Najbolje se opustiti i prije i poslije treninga. Također, kao i joga, meditacija zahtjeva praksu i strpljenje. Danas je sve užurbano do te mjere da uopće ne stignemo uživati u procesu-ičega! Meditacija i joga okrenut će nas prema nama, činitelju, te učiniti da fokus stavimo na željene stvari.

Mjesec dana nakon redovite prakse joge primijetit će te koliko ste postali snažni, smireni i fleksibilni. Kao rezultat svega dobit će te i lijepo i skladno tijelo jakih i izduženih mišića.

U cijeloj priči najvažnije se povezati sa svojom svjesnošću te staviti jasan fokus na namjeru prakticiranja joge kod kuće. 

Author: Sunčica Skorić

Prof. dr. sc. Sunčica Skorić, dr. med. specijalist za sport

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *