Joga i duša

svijet joge - spoznaje o duši
Duša

Vjerujem kako se unutar svakoga tko je zainteresiran za prakticiranje joge bude mnoga životna pitanja.

U tišini samog sebe za vrijeme joga treninga ili meditacije mnoga takva pitanja postaju glasnija.

 Tko ili što nas to unutar nas samih navodi ka takvim razmišljanjima, tko je svjestan nas samih?

U mnogim kulturama odgovor na to pitanje jest „Duša“.

U našem društvu riječ „duša“ koristi se u mnogim kontekstima, dok u mnogim knjigama možete čitati o duši unutar svakog pojedinca, životinje, biljke, materije.

svijet joge - balans
Oslobođenje

Međutim što je to duša? Kako individua percipira ideju duše? Zašto se uopće javila potreba da imamo svjesnost o nečem neopipljivom?

Mi kao ljudi imamo intelekt i um kojim možemo shvatiti koncept duše kroz mnoga religijska usmjerenja kao i kroz kvantnu fiziku.

Unatoč tome svemu ako iskreno sjednemo i potražimo konkretan odgovor o tome što je to unutar nas samih, odgovor izostaje.

Tu dolazimo do djela našeg života gdje shvaćamo da nas misterioznost i ne shvatljivost koncepta duše dovodi do činjenice da jednostavno ne znamo.  A ne znati nešto, ne moći provjeriti, pitati, istražiti budi nelagodan osjećaj- nesigurnost.

Iskreno, sumnjam da itko može dati konkretan i opipljivo komentar na ovu temu. Gotovo kao da ni ne moramo znati. Većina istraživanja ionako dovede ka produbljivanja pitanja, a ne davanju odgovora.

svijet joge - sloboda duše
Sloboda

Ipak svakome bi preporučila da prouči to područje, jer istražujući sami sebe dolazimo do mnogih spoznaja i ideja. Između ostalog sva nauka oko duše navodi na to da je vječna, da je u iskustvu, da izuzetno doprinosi ekspanziji svijesti/svemira –  sve ovo mnoge bi trebalo rasteretiti nametnutih strahova i ideja da su mali i beznačajni ili ugroženi na bilo koji način.

Također vjerujem kako smo dobili mnoge alate oko nas, jedan od njih je joga. Prakticirajući jogu „oštrimo“ svoj fokus na sada trenutak, a tišina meditacije pomaže nam da osjetimo sebe unutar sebe bez vanjskih okolnosti.

Joga nam pruža mogućnost da duši damo prostor da se izrazi, da ju čujemo, doživimo, usvojimo njeno postojanje.

Mnogi će ovo gledati kroz religiju, međutim probajte shvatiti ovaj koncept kao da je ona dio nas, kao i krvotok ili organi.

Nema ničeg religioznog, ona samo jest.  Međutim iskreno prihvatiti činjenicu da je nešto neopipljivo –  da jest, pomiče nas van svih granica komfora.

Joga kao jedan od moćnih alat imam mogućnost usmjeriti nas ka odgovorima unutar nas samih. Kao što sam već navela, dajemo duši prostor da ne bude sadržana unutar granica našeg tijela. Uz pomoć joge pružamo joj slobodu spoznaje, dajemo joj mogućnost da se izrazi kroz nas.

Joga kao praksa pomiče mnoge granice zapadne kulture, služi nam da srušimo mnoge barijere, otpore, da nestane prepreka. Da pustimo maštu da bude divlja i slobodna.

Kada na jogi zatvorimo oči, opustimo tijelo i utišamo um, budi se osjećaj prostora i povezanosti sa okolinom. Sve prestaje biti bitno. Prostor-vrijeme se gubi.  Um je smiren, smanjuje se raspršivanje energije i duša se može konektirati sa svime oko sebe kroz nas. Svako to spajanje u nama budi ugodu, naše prirodno stanje, gotovo je terapeutski.

svijet joge - sloboda uma
Prepuštanje

Ispada da smo zapravo mi instrument izražavanja duše, da je naše iskustvo njeno iskustvo.

U stanju meditacije možemo pokušati osjetiti što osjećamo, ako je tu puno negative, ljutnje, zamjeranja, uzaludne pravde, bijesa – naša duša pati, zatrovani smo utjecajem vanjskih čimbenika i gušimo sami sebe. Ako osjećamo mir, slobodu, povezanost/ljubav, razumjevanje- naša duša ima priliku za rast.

To i jest cilj joge – rast. Rast svijesti , proširenje spoznaje o sada trenutku, biti tu, osjetiti svoje tijelo, odraditi pokret u potpunosti svjestan istoga. Osjetiti svaki mišić, znati gdje smo, kako se osjećamo. Biti tu.

svijet joge - meditativna praksa
Spoznaja i znanje

U meditaciji postati svjestan sebe, postati svjestan onoga koji je svjestan.

U konačnici svi znamo da postoji nešto više od rađanja i umiranja, ništa novo, sada samo imamo priliku osvijestit činjenicu o toj činjenici.

Zato svaki puta kada imate priliku, ne samo na treningu joge, zatvorite oči i doživite sebe u prostoru. Svaki zvuk, senzaciju, emociju. Pratite misli, mogli bi se iznenaditi kada prvi put uhvatite svoju misao dok misli, a svašta misli….

Neminovno će te se zapitati, tko je svjestan ove misli?

svijet joge - sloboda duha
Unutarnji mir

Uživajte trenirajući jogu, ona je alat poklonjen čovjeku, da pronađe sebe unutar sebe. Ništa drugo nije važno.

Author: Sunčica Skorić

Prof. dr. sc. Sunčica Skorić, dr. med. specijalist za sport

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *