Joga i Trčanje

Svijet joge - prednosti trčanja

Trčanje je odlična aktivnost koja osim velikih benefita za tijelo, donosi opuštanje i rasterećenje za um. Neovisno o tome bavite li se trčanjem amaterski ili profesionalno činjenica je da trčanje također stvara veliki stres tijelu, pa nakon napornih treninga često osjećamo bolove u nogama i leđima te veliku ukočenost u mišićima. Ukočenost mišića i tetiva može dovesti do povreda koje utječu na kontinuitet u treniranju. Do ozljeda obično dolazi jer tijelo nije adekvatno pripremljeno za određenu aktivnost tj nije dovoljno zagrijano ili je preskočeno istezanje. Strastveni trkači vode brigu o svome tijelu te će isprobati mnoge metode da bi te ozljede izbjegli. Pošto trkačima najviše stradaju koljena, zglobovi i leđa nije loše, a nadasve je praktično uvesti nekoliko asana u pripremu za trčanje.

Predlažemo vam neke od njih:

Adho Mukha Svanasana

svijet joge - trčanje za žene

Ova asana isteže zadnju ložu, listove, tabane i jača ramena.

Pozicinirajte se na ruke i koljena. Zapešća postavite ispod linije ramena, a koljena ispod kukova. Raširite prste ruku te pritisnite dlanove u pod, a koljena dignite od poda. Polako ispravljajte noge i podignite kukove tako da vam se tijelo nalazi u obrnutom slovu V. Polako i duboko dišite, odradite 10ako udisaja i izdisaja. Mišići će se opustiti, noge ispravite što više možete, a pete gurajte što više prema podlozi. Ako osjetite neugodno zatezanje, zaustavite se, s vremenom će ići sve lakše.

Anjaneyasana

svijet joge - trčanje i zdravlje

Ova asana isteže mišiće zdjelice, zadnju ložu i kvadriceps.

Položaj koji ciljamo najlakše je odraditi ako se u startu pozicioniramo u asanu „Downward dog“. Kada se namjestite u početnu asanu desno stopalo postavite prema naprijed između vaših ruku. Lijevo koljeno spustite niže, desno koljeno neka ostane na mjestu, lijevu nogu pomaknite prema natrag, koljeno spustite do poda i uspravite torzo. Nakon toga spojite dlanove i podignite ih iznad glave. Pogled držite usmjeren prema stropu, udahnite i izdahnite 10 puta, ponovite drugu stranu.

Supta Kapotasana

svijet joge - ozljede kod trčanja

Ovom asanom oslobađamo se od napetosti i stezanja u kukovima.

Ležite na leđima. Koljena savijte, a bedra neka budu u ravnini kukova. Lijevi gležanj prebacite preko desnog bedra. Zatim provucite lijevu ruku kroz prostor između bedara te skupa s desnom rukom obgrlite vanjsku desnu stranu natkoljenice. Polako i opušteno desnu nogu primičite glavi. Zadržite taj položaj 10 udisaja i izdisaja te ponovite drugu nogu.

Supta Gomukhasana

svijet joge - trčanje i joga

Ova asana utječe na raspon pokreta u kukovima, opušta mišiće stražnjice i zadnju ložu.

Ležite na leđima sa prekriženim koljenima, svaka noga usmjerena je na drugu stranu. Desnu nogu držite sa lijevom rukom, a lijevu nogu sa desnom rukom. Ako vam više odgovara možete se držati za potkoljenice. Pete izvucite prema svom tijelu, zatim na stranu pa prema gore. Odradite asanu kroz 10 udisaja i izdisaja  te ponovite s drugom nogom.

Supta Matsyendrasana

svijet joge - joga i trčanje

Ova asana opustiti će donji dio leđa i istegnuti mišiće stražnjice.

Iz prethodnog položaja ( Supta Gomukhasana ) spustite noge i okrenite se na lijevu stranu, noge su vam i dalje isprepletene. Ispružite obje ruke sa strane. Glavu okrenite u desno duboko udahnite i izdahnite 10 puta, osjetite kako se tijelo opušta. Ponovite isto samo na drugu stranu.

Viparita Karani

svijet joge - rekreativno trčanje

Ova asana ublažava napetost u nogama, stopalima i leđima te isteže ložu i stražnjicu.

Udobno se smjestite na pod u ležeći položaj, naslonite noge zid sa kukovima što bliže zidu. Lezite i odmarajte. Opušteno dišite, vrijeme provedeno u ovoj asani odredite sami.

Trčanje i joga gotovo su par iz snova, trčanjem će te lako izgubiti masne naslage, a joga će učvrstiti vaše mišiće. Doista proces vrijedan truda i divljenja. Toplo preporučamo svim našim trkačima da se okušaju u jogi te da sami posvjedoče predivnim transformacijama tijela.

Author: Sunčica Skorić

Prof. dr. sc. Sunčica Skorić, dr. med. specijalist za sport

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *