Joga Nidra – duboka iscjeljujuća praksa opuštanja

slika joga nidre - svijet joge

Prakticiranjem joga Nidre smirujete valove uma putem svjesnog ulaska u stanje sna.

Ostvaruje se drugačija senzacija tijela, mijenja se disanje kako bi potaknuli opuštanje. Opuštanjem stvaramo balans simpatičkog i parasimpatičkog živčanog sustava i dolazi do ravnoteže lijeve i desne strane mozga.

Joga Nidra  je tehnika progresivne relaksacije te pomaže u prevenciji i smanjenju stresa na fizičkom, emotivnom i mentalnom nivou postojanja.


Tehnika je jednostavna i temelji se na svjesnosti, ne na koncentraciji. Kao što smo naveli cilj je da se osoba dovede u stanje hipnoze svijesti tj alfa stanje  te se kreće u dublji rad sa emocijama i simbolima. 

 Mozak u tom procesu prelazi iz beta verzije, probuđenog stanja s mnogo moždane aktivnosti, u smireno, alfa stanje moždanih valova. U alfi se dolazi do oslobađanja serotonina, hormona koji regulira raspoloženje, i to vas smiruje.

Iz alfe se prelazi u duboku alfu zatim u visoke theta valove – stanje sna, REM faze.

Zatim dolazi theta stanje u kojem misli usporavaju na 4 do 8 misli po sekundi tada se nalazite u stanju super učenja.  Theta stanje dovodi do emocionalne integracije i oslobađanje dok se sama struktura mozga mijenja. Pojedinac u theta stanju može vidjeti boje, vizije, a ponekad čuti glasove.

Ovo se naziva početkom ulaska u  prazninu ništavila.

Nakon thete prelazi se u deltu gdje u jednoj sekundi imate prosječno od 1 do 3.9 misli. U ovom stanju dolazi do regeneriranja organa i tkiva, a hormon stresa, kortizol, uklanja se iz vašeg sustava.

Stanje anestezije ili “kome” slično je delti i  daje tijelu  priliku da obnovi svoj sustav.

Nažalost u  našoj kulturi jako malo ljudi ide u duboka stanja kao što su theta i delta na svakodnevnoj bazi. Ne daje se prilika tijelu da  uspori te stoga tijelo nema pravu priliku za oporavak

Postoji još jedno stanje svijesti, nakon delte koje vas vodi do još dubljeg stanja svijesti koji se ne može dosegnuti konvencionalnim snom. U tom stanju svijesti vaš je mozak bez misli.

Nalazite se u stanju potpunog gubitka svijesti, ali ste budni. Ušli ste u stanje potpune i duboke predaje. U ovo stanje nije lako dospjeti, čak ni dugogodišnji praktikanti joga Nidre međutim uz vježbu imat će te priliku često uranjati u djeliće tog stanja.

joga slike zen - svijet joge

Kada vam se dogodi da uronite u to stanje svijesti, vođeni ste natrag u budno stanje, ali zato što ste ga dotaknuli odnosite njegovog komadić mira natrag sa sobom u svoj budan, svakodnevni um.

Benefiti ovoga stanja su fantastične jer doslovno možete preurediti svoje misli i emocije. U četvrtom stanju  vaš je podsvjesni um izuzetno plodan, otvoren prema idejama i  afirmacijama.

Kao rezultat svega, u svakodnevnom životu, više ćete početi odmarati u prostoru između emocija i misli, dolazi do osjećaja slobode, gdje vas stvari iz svakodnevnog života ne opterećuju.

Joga Nidra također regulira potrebu za spavanjem te se nakon 45 minuta Nidra meditacije osjećate svježe kao nakon tri sata spavanja

Nidra regulira anksioznost, depresiju, menstrualne tegobe i psihološke probleme. Snižava krvni tlak i kolestrol, regulira glukozu u krvi te pomaže kod stanja dijabetesa.

Kao meditacija/joga Nidra pomaže u aktiviranju reakcije opuštanja i poboljšava funkcioniranje živčanog i endokrinog sustava koji utječu na vaše hormone, pomažu stanicama u regeneraciji i reparaciji, i obje poboljšavaju raspoloženje.

Nidra je kao meditativno i joga sredstvo našla svoje mjesto u područjima:

  • Kretivnosti
  • Spoznaja
  • Preobražajima osobnosti
  • U sportu i psihološkoj pripremi sportaša
  • Područje pamćenja – brža apsorpcija i primjena informacija
  • Terapijskim tretmanima

 Za  početak odvojite 20ak minuta na dan i istražite dubine i mogućnosti unutar sebe za koje niste ni znali da postoje.

Author: Sunčica Skorić

Prof. dr. sc. Sunčica Skorić, dr. med. specijalist za sport

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *