Joga za stopala

svijet joge - joga za stopala

U današnje vrijeme znamo da je stres glavni uzrok svih bolesti. Biti sposobni opustiti se i teći kroz život bitni su faktori u otpuštanju negativnih utjecaja stresa. Jedna od drevnih tehnika opuštanja jest refleksologija. Njezina uloga ključna je u otpuštanju stresnih stanja jer potiče unutrašnji mir i stvara izuzetno ugodno ozračje unutar pojedinca.

Naša stopala najudaljeniji su dio našeg tijela od srca i kralježnice.  Upravo se zbog njihove lokacije na njima uočavaju  prve živčane promjene na tijelu. Na kraju članka navesti ćemo samo neke promjene koje možete uočiti na stopalima, a iste bi vam mogle pomoći u otkrivanju dubljih stanja vašeg tijela, uma i duha.

Svoja stopala i njihovu strukturu doživite kao sofisticirano remek-djelo koje koordinira mnoge komponente unutar tijela. Kosti u stopalu i njihov raspored omogućuju nam da mirno stojimo, hodamo ili trčimo te da pritom zadržimo balans, a mreža ligamenata, tetiva i mišića daje im nevjerojatnu fleksibilnost.

Zvuči tako jednostavno, no briga o stopalima ne može se svesti na pedikuru ili tople kupke.  Redovna masaža stopala trebala bi biti navika u našim životima jer su benefiti iste nemjerljivi, a zahtijevaju tek neznatan dio vašeg vremena.

svijet joge - masaža stopala

Donosimo vam nekoliko jednostavnih joga vježbi za stopala koje će ih održati zdravim, jakim i stabilnim:

 1. Isprepleteni nožni prsti i prsti ruke: udobno se smjestite, možete sjesti na stol, krevet ili pod-svejedno je i  držite jedno stopalo sa suprotnom rukom. Prste ruku provucite između nožnih prstiju i gibajte ih. Isto ponovite na drugoj nozi. Ova vježba pomaže vam istegnuti mišiće nožnih prstiju te masira mnoge živote točke vašeg tijela. Ne dajte se obeshrabriti ako na početku bude teško, ako vas boli. Radi se samo o stvaranju navike, ostatak vremena svome tijelu činite ogromnu uslugu.
 2. Krug sa vrhom stopala (prstima): Stanite uspravno, jednu nogu stavite iza sebe tako da je noga ravna i da prsti dodiruju pod, dok peta gleda gore. Luk stopala će se zgrčiti i nalikovati polumjesecu. Sada napravite puni krug sa stopalom pri tome niti jedanput nemojte odići stopala od poda. Ponovite vježbu i u suprotnom smjeru te zamijenite stopalo. Prakticiranjem ove vježbe dovodite puno krvi i energije u stopalo. Samim time poboljšana je vaša fleksibilnost i ravnoteža.
 3.   Namjestite se u čučanj:  Sjednite u čučanj, pazite na opterećenje koljena. Ruke su vam ispod ramena i gotovo da sjedite na petama. Podižite se na prste i vraćajte na pete naizmjenično.

Ovom vježbom istežete i jačate mišiće zglobova i stopala. Noga je puno stabilnija, a pokretljivost gležnja i zgloba stopala neupitna.

 • Loptica i stopalo: Stojte, jednim stopalom održavajte balans, a drugim stopalom stanite na lopticu, ne veću od teniske. Stopalo na loptici što snažnije pomičite kao valjak naprijed/nazad. Od prstiju do pete.  Ova vježba preporučuje se svima koji imaju probleme s cirkulacijom ili nakupljanjem vode u nogama.
 • Masaža: refleksologija. Ovo je čisto pogađanje svih zona tijela. Masaža stopala sa preciznim potiskom na prava mjesta sa ciljem blagotvornog učinaka na cjelokupni organizam.

Ne zaboravite da su stopala neka vrsta ogledala našeg tijela. Ona nas nose kroz život, u potpunosti odražavaju naš balans i zahvalni su pokazatelj ako nešto ne valja sa tijelom. Ako se negdje unutar nas dogodio disbalans. Stopalo ima nekoliko tisuća živčanih završetaka i izuzetno su osjetljiva na podražaje. Vaše stopalo sadrži odgovarajuću refleksnu točku za svaki dio tijela kao i za svaku tjelesnu funkcija.

U nastavku teksta donosimo popis najučestalijih promjena na vašim stopalima, promjene koje vam mogu ukazati na puno toga:

 • Nedostatak dlačica na nožnim prstima – probleme u cirkulaciji.
 • Grčevi u stopalima – znak živčanih problema, dehidracije ili loše prehrane
 • Rana koja neće zacijeliti – mogući znak dijabetesa
 • Hladna stopala (stalno) – Hipotireoza ili lijena štitnjača
 • Povećanje nožnog prsta – crvenilo, nadraženo i oteklo područje znak je mogućeg gihta, infekcije, upalnog artritisa ili čak i neka nezamijećena fizička ozljeda.
 • Utrnuli prsti ili dijelovi stopala –  također mogući znak dijabetesa, teškog alkoholizma ili nuspojava kemoterapije, ako se ustanovi da je ukliješteni živac, lako moguće da se radilo o neadekvatnog obući.
 • Čukalj – riječ je o genetskom deformitetu kojeg dodatno trigerira neadekvatna obuća.
 • Bol u peti – plantarni fasitis ili prenaprezanja
 • Perutanje i svrbež stopala –  u većini slučaja ukazuje na gljivičnu infekciju
 • Žuti nokti– znak starenja nokta ili gljivične infekcije

Joga za stopala jedan je od načina borbe sa fizičkim i psihičkim posljedicama tereta koje naš organizam svakodnevno akumulira u tijelu. Stopala su svojevrstan podrum našeg organizma koji zaslužuje puno više pažnje u svrhu zaštite našeg zdravlja.

Svakako napominjemo da se dobro raspitate o refleksologiji prije nego ju počnete primjenjivati te da ste upoznati sa trenutnim stanjem vašeg stopala. U slučaju nedoumica oko simptoma obratite se svome liječniku.

Author: Sunčica Skorić

Prof. dr. sc. Sunčica Skorić, dr. med. specijalist za sport

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *