Vježbe za kukove

Za svakog joga početnika jedan od prvih izazova dakako je sjedenje na podu sa prekriženim nogama.

Par minuta nakon što se smjestimo u taj položaj polako počinjemo osjećati bolove, pogotovo u leđima jer nemamo oslonac, podloga nam je pretvrda, koljena napeta, kukovi vise u zraku. Balans je narušen, sjedne kosti žuljaju do te mjere da čak ni podloga na koju smo sjeli da olakšamo kukovima više ne pomaže.

No, zašto su kukovi i zdjelica toliko važni?

Kao prvo oni su naše središte pokretljivosti, iz zdjelice se uzdiže kralježnica, a noge se spajaju sa zdjelicom i kralježnicom putem kukova. Ako su nam kukovi „zaključani“ i ograničene pokretljivosti neminovno dolazi do smetnji kod balansa koljena i obratno.

Kukovi su jedan od najmobilnijih zglobova u tijelu, pomiču se u svim smjerovima te je vrlo važno za cjelokupnu posturu da doista  funkcioniraju.

Nažalost, suvremeni i ubrzani način života doveo je do toga da većinu vremena sjedimo ili ležimo, većina nas ima krute ili zatvorene kukove. Pokret kuka i zdjelice tokom dana uglavnom je isti i svodi se na hodanje ili trčanje.

Kod previše sjedenja dolazi do usporavanje cirkulacije na tom području, a samim time i u nogama.

Joga se tu pokazala kao idealan partner u razgibavanju tih zglobova. Prakticirajući jogu kuk pomičemo u svim smjerovima i dopuštamo mu da ih rotiramo u svim smjerovima te se istežu mišići inače smješteni duboko u zdjelici. Svaki joga položaj na svoj način radi na mobilnosti kukova. Težište tijela dolazi u prirodni balans koji je od vitalnog značaja za sve pokrete. Zdravi i fleksibilni kukovi temelj su za ispravno sjedenje, hodanje, trčanje tj uopće gibanje.

U nastavku teksta donosimo vam asane koje će masirati i otvoriti vaše kukove te im povratiti njihovu prirodnu mobilnost:

  • Eka Pada Adho Mukha Svanasana (one legged downward facing dog)
svijet joge - kukovi
  • Ardha Hanumanasana (half split pose)
  • Anjaneyasana (lunge pose)
  • Utthan pristhasana (lizard pose)
svijet joge - trening za kukove
  • Utthana Pristhasana (lizard pose twist)
svijet joge-lizard pose
  • Adho Mukha Svanasana (downward facing dog)
svijet joge - razgibavanje zdjelice
  • Eka Pada Rajakapotasana (pigeon pose)
svijet joge - kukovi i kralježnica
  • Eka Pada Rajakapotasana (napredniji pigeon pose)
svijet joge-istezanje
  • Agnistambhasana (fire log pose)
svijet joge - položaj za kukove
  • Baddha Konasana (butterfly pose)
svijet joge-zaključani kukovi

Za one koji uz jogu prakticiraju i meditaciju, svakako obratite pozornost da zaključani kukovi ne nastaju samo zbog nedostatka kretanja. Ako se zagledate malo dublje uvidjet će te da je područje zdjelice naše emotivno spremište, zdjela.

U tu „zdjelu“ nesvjesno spremamo stare osjećaje ljutne, tuge, razočarenja, zamjeranja, grižnje, nemogućnosti izražavanja. Što je ona punija to je područje kukova više zakočeno, nefleksibilno, zaključano. Sve ono što smo trebali izbaciti iz sebe ostalo je prisutno i „koči“.

Sav taj teret blokira našu kreativnosti i seksualnosti koja je i sama po sebi kreativna životna sila. Blokira se prirodni pokret tijela, čovjek je ukočen i neprilagođen u mnogim životnim i društvenim situacijama.

Jednostavno kad se prestanemo opirati životu i prihvatimo oko sebe sve kako jest i opustimo se oslobodit ćemo svoje kukove i zdjelicu, nećete ih dalje zatrpavati potisnutim emotivnim sadržajima, a one stare ćete vježbanjem, malo po malo pustiti da odu.

Ne zaboravite da rad sa kukovima zahtjeva vrijeme, upornost, strpljenje, unutarnju svjesnost i suosjećajnost. Budite blagi prema sebi i dajte si vremena da povratite balans i red unutar sebe.

Author: Sunčica Skorić

Prof. dr. sc. Sunčica Skorić, dr. med. specijalist za sport

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *